Hayvancılık

Başkan Çetin: Üretici Alın Terinin Karşılığını Alamıyor

Süt üretiminde Türkiye’de her zaman ilk üç il arasında yer alan Balıkesir’de, üretici alın terinin karşılığını alamaz hale geldi. Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, para kazanamayan üreticinin damızlık hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldığını söyledi. Başkan Çetin, et ve süt konusunda hükümetten acil ve uzun vadeli adımlar atılmasını talep etti.

Abone Ol

Türkiye’de enflasyon altında ezilen tüketici raftaki yüksek fiyattan dert yanarken, üretici ise düşük fiyattan dertli. Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, artan girdi maliyetlerine dikkat çekerek 13 lira 50 kuruş olan çiğ süt fiyatının üreticiyi zarara soktuğunu söyledi.

Girdi maliyetlerinin yükselişiyle süt ve et üreticisinin hayvancılıktan uzaklaştığını belirten Çetin, “Zarar eden süt üreticileri ineklerini kesmek zorunda kalıyor. Hem süt üretimi düşüyor hem de hayvancılıkta gerileme yaşanıyor” dedi

Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, süt üreticisinin sesi oldu. Çiğ sütte üreticinin eline geçen litre başına net 13 lira 50 kuruşun artık yeterli gelmediğini açıklayan Çetin, ayrıca süt desteğinin de arttırılmasını istedi.

Kısır bir döngü içinde yer alan üreticinin kazanamadığı için ineklerini kesime göndermeye devam ettiğini ifade eden Çetin; bayram öncesi ödenmesi beklenen desteklerin ödenmediği için üreticinin iyiye gitme umutlarının kırıldığını söyledi.

SÜT FİYATLARI REVİZE EDİLMELİ

Başkan Çetin, üreticinin emeklerinin heba olmaması için acil çözüm adımları atılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Süt üretiminin devamlılığını sağlamak çok zordur. Bugün süt üreticisinin eline litre fiyatı 13 lira 30 kuruş ila 13 lira 50 kuruş arasında değişen bir para geçmekte.

Bugün girdi maliyetlerinin sürekli yükseldiği bir dönemde bu fiyat yeterli değil. Son olarak bayram öncesi sadece yemin çuvalına 30-50 lira arasında değişen bir zam geldi. Ürettiğinden para kazanamayan üretici çözümü hayvanlarını kestirmekte buluyor. Son dönemde yükselen et fiyatları da üreticiye cazip geliyor.

Maalesef ki istikrarın olmadığı sektörde yaşanacak üretim kayıplarının sonuçları uzun vadede yine hepimizi etkileyecektir.  Üreten ve tüketen hep kaybedecektir. Süt konusunda kesin rakam vermek doğru olmasa da bugün için üreticinin eline en az 16-17 lira geçmediği sürece üretici zarar edecektir.

Yine ülkemizde yeteri kadar hayvan varlığı yok. İthal edilmesine rağmen et fiyatları ortada. Üretici damızlık hayvanlarını kesime göndermeyecek ve hayvanlar doğum yapacak ki hayvan üretimi artsın. İthalatı azaltmak için uzun vadeli üreticiye teşvik verilebilinir. Üretici alın terinin karşılığını almalı. Özetlemek gerekirse hem üreticinin hem tüketicinin mutlu olmadığı bir ortamda refah ve huzurdan bahsetmek sadece hamaset olur” dedi.

ÇİĞ SÜT FİYATINA ZAM!

Ulusal Süt Konseyi, 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt alım fiyatını 14,65 TL olarak belirledi. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için ± 22 kuruş fark uygulanacak.

Alınan zam kararı ise üreticiyi memnun etmedi. Beklenen fiyatın altında yapılan zam ayrıca Mayıs itibariyle geçerli olması ve bu paranın geri dönüşünün Haziran ayını bulacak olması sebebiyle üreticiye göre yine dağ fare doğurdu.

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }