Haber/Feyzanur KAYA
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, Suriye tarımını kalkındırmaya yönelik açıklamaları, Türk çiftçileri arasında büyük bir tepkiyle karşılandı. Bakan Yumaklı, geçtiğimiz haftalarda yaptığı konuşmada Suriye’nin tarım ve doğal kaynaklar dışında bir gelir potansiyeli olmadığını belirterek, “14 kişilik bir ekip kurduk. Suriye’de tarımsal üretimin yeniden canlanması için bir eylem planı hazırlıyoruz. Bitkisel ve hayvansal üretimde ihtiyaçları tespit ederek onların yanında olacağız,” ifadelerini kullandı. Ancak bu açıklamalar, ülkemizde bin bir zorlukla üretim yapmaya çalışan çiftçiler arasında ciddi bir isyana neden oldu.
Konya’nın Ereğli ilçesinde çiftçilik yapan Ziraat Mühendisi Özgür Mutluer, bakanlığın önceliğinin Türk tarımı olması gerektiğini belirterek Yumaklı’ya sert tepki gösterdi:
‘’Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmış, Suriye’de tarımı kalkındırma çalışmalarına başlamışlar. Sayın Bakanım, siz kendi ülkenizde ki tarımı kalkındırdınız da şimdi sıra Suriye’ye mi geldi? Türk çiftçisi, mazotu, tohumu, gübreyi alacak parayı bulamıyor ve bu yüzden de borç harç içinde ekim yapmaya çalışıyor. Yandaşlarınıza ait olan gübre şirketleri her sezon başında gübreye zam üstüne zam yapıyor.
Çiftçimiz, köylümüz her geçen yıl dibe doğru gidiyor. Kredi çekip borçlarını ödeyip ayakta kalmaya çalışıyorlar ama siz Türk vatandaşlarından topladığınız vergilerle Suriyeli çiftçileri kalkındırmaya çalışıyorsunuz. 2002’den bu yana başka ülkelere yaptığınız yatırımlar 70 milyar dolar, Suriyeliler için harcadığınız para 140 milyar doları geçti. Şimdi merak ediyoruz? Acaba Suriye de ki tarımı kalkındırmanın Türk vatandaşlarına maliyeti ne kadar olacak? Sayın Bakanım son olarak da bir ara fırsat bulursanız lütfen Türk Tarımı ile de ilgilenir misiniz?’’
Türk çiftçisinin en büyük sorunlarından biri olan girdi maliyetlerinin sürekli artması, üretim yapmayı giderek zorlaştırıyor. Mazot, gübre, tohum gibi temel girdilere yapılan zamlar ve desteklemelerin yetersizliği, birçok üreticiyi borç yükü altında bırakıyor. Tarımsal desteklemelerdeki eksiklik ve mevcut sorunlara çözüm bulunmaması çiftçiyi zorlarken, bakanlığın Suriye’ye yönelik tarım planları çiftçilerin sabrını taşırdı.
Türk tarımını kalkındırma konusunda yıllardır çözüm bekleyen çiftçiler, bakanlığın önceliğini başka ülkelere değil, Türk üreticisine vermesi gerektiğini vurguluyor. Bakan Yumaklı’nın açıklamaları, Türk çiftçisinin umutlarını daha da zedelerken Türk çiftçileri, mazot ve gübre fiyatlarına kalıcı çözüm getirilmesini, desteklemelerin artırılmasını ve yurt dışına yönelik kaynakların önce yerli üreticiye aktarılmasını istiyor. “Türkiye tarımını kalkındırmadan, başka ülkelere yardım götürmek bir tercihten çok, bir ihmaldir,” diyerek taleplerini dile getiren çiftçiler, hükümetten somut adımlar bekliyor.