Tarım ve Orman Bakanlığı, atıl durumdaki tarım arazilerinin üretime kazandırılması için önemli adımlar atıyor. Bakanlık, üst üste 2 yıl boyunca işlenmeyen arazilerin devlet tarafından kiralanacağını duyurduktan sonra, bu kez de 456 bin hektarlık alanda arazi toplulaştırma çalışmalarına başlanacağını açıkladı. Bu adım, Türkiye'nin tarım alanlarının daha verimli kullanılmasını hedefliyor.
Tarımsal Arazi Kullanım Planları ve Toprak Etütleri Devam Ediyor
Bakanlık, tarım arazilerinin korunması ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi amacıyla çalışmalarını hızlandıracak. Tarımsal arazi kullanım planlarının hazırlanması ile ilgili çalışmalar tamamlanmak üzere. Ayrıca, 6 ilde toplamda 2,4 milyon hektarlık tarım arazisinin detaylı toprak etütleri ve haritalandırılması için çalışmalar sürdürülüyor.
İşlenmeyen Araziler Belirleniyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, kullanılmayan arazilerin tekrar üretime kazandırılması için önemli bir adım daha atıyor. Coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak, üst üste 2 yıl boyunca işlenmeyen araziler belirlenecek. Bu sayede atıl durumda kalan tarım alanlarının daha verimli bir şekilde kullanılması sağlanacak.
Arazi Toplulaştırma Çalışmaları Başlatılıyor
Bakanlık, tarım arazilerinin etkin kullanımı için 456 bin hektarlık alanda arazi toplulaştırma çalışmalarını başlatacak. Toplulaştırma, tarlaların daha verimli kullanılmasını ve çiftçilerin daha kolay üretim yapmasını sağlamak amacıyla parçalanmış ve hisseli arazilerin birleştirilmesi işlemidir. Bu çalışmalar, aynı zamanda 2 bin 464 bin hektarlık alanda tescil işlemlerinin tamamlanmasıyla devam edecek.
Sulama Alanları Genişletilecek
Bakanlık, sulama alanlarını genişletmeye yönelik yatırımlarını sürdürecek. Bu kapsamda, brüt 120 bin hektarlık tarım arazisinin sulamaya açılması hedefleniyor. Böylece, sulama altyapısının güçlendirilmesiyle tarım üretiminin artırılması sağlanacak.