Politika

Uraloğlu: Ulaştırmada Çağ Atladık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM’de Bakanlığının bütçesinde konuştu. Uraloğlu, ''Cumhuriyetimizin 100. yılının coşku ve heyecanını yaşarken, geriye dönüp baktığımızda, bir asra sığacak işlerin 21 yıl gibi kısa bir sürede hayata geçtiğini görüyoruz.'' dedi.

Abone Ol

Haber: Mehmet Çatakçı 

Uraloğlu konuşmasında şunları kaydetti:

‘’Cumhuriyetimizin 100. yılının coşku ve heyecanını yaşarken, geriye dönüp baktığımızda, bir asra sığacak işlerin 21 yıl gibi kısa bir sürede hayata geçtiğini görüyoruz. Karayolu, demiryolu, havayolu, denizyolu ve haberleşme projelerimizle ülkemizin ulaşım ve iletişim ağını nakış gibi işledik.

Böylece, bilgi, yük ve yolcu taşımacılığında daha hızlı, daha güvenli ve daha ekonomik bir dönemi başlattık. Son 21 yılda 198 Milyar Dolar yatırımı hayata geçirdik. Uluslararası döviz emtia fiyatlarını dikkate aldığımızda, Bakanlık yatırımlarımızın bugünkü varlık değeri toplam 250 Milyar Dolar’dır.

Bu durum, doğru zamanda doğru finansman yöntemleriyle verdiğimiz yatırım kararlarının ülkemize ne derece katkı sağladığının bir örneğidir.

Bu yatırımlarımızın, 42 Milyar Dolarlık bölümü Kamu Özel İşbirliği projeleri kapsamında yapılmıştır. Türkiye Yüzyılında; Bakanlığımız çalışmalarını “İnsan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, dünyada öncü olmak” vizyonuyla sürdüreceğiz. Küresel eğilimleri dikkate alarak planladığımız ulaştırma politikalarımızı yatırımlara dönüştürüyor, Yatırımlarımızı, insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek ve ülkemizin kalkınmasına destek olmak için gerçekleştiriyoruz.

Büyük bir aile olarak bugün itibarıyla; Ülke sathında 2.751 projede görev alan arkadaşlarımız ile birlikte, toplam 223 bin kişiyle, çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Marmaray, Avrasya Tüneli, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul Havalimanı, Osmangazi Köprüsü, Van-Hakkari Yolu, Botan Çayı-Beğendik Köprüsü, Kömürhan Köprüsü, Eğiste Hadimi Viyadüğü, Nissibi Köprüsü, Ankara - Niğde Otoyolu, Bakü -  Tiflis - Kars Demiryolu, İzmir - İstanbul Otoyolu, Gayrettepe - İstanbul Havalimanı Metrosu, Çamlıca Kulesi, Filyos Limanı, Rize - Artvin Havalimanı, Zarova Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Aydın-Denizli Otoyolu, Ordu - Giresun Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü, Zigana Tüneli gibi yüzlerce eserimiz milletimiz için gurur vesilesidir.

Hayata geçirdiğimiz yatırımlarımız ile; trafik güvenliğine katkı sağlamakta, vatandaşlarımızın ulaşım taleplerini en üst düzeyde karşılama gayreti içindeyiz.

YATIRIM GERÇEKLEŞMELERİMİZ (2003-2023)

T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI 7 / 38

Tüm bu hayata geçen projelerde olduğu gibi;

 Ülke ekonomisini destekleyen,

 İnsan odaklı,

 Afete dirençli,

 İstihdam sağlayan,

 Çevreye duyarlı,

 Bilimsel temellere dayalı,

 Şeffaflık, katılımcılık ve paylaşımcılık ilkelerini benimseyen,

 Bölgesel ve küresel entegrasyonu göz ardı etmeyen,

Sürdürülebilir ve kaynaklarımızı verimli şekilde kullanan, hizmet anlayışı ile ulaştırma ve haberleşme alanındaki sorumluluklarını yerine getirmekte olan Bakanlığımız; çalışmalarına aynı azim ve hassasiyetle devam edecektir.

YATIRIM GERÇEKLEŞMELERİMİZ (2003-2023)

T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI 8 / 38

Ulaştırma ve haberleşme alanında ülkemizin geleceğini planladığımız 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı kapsamında, yapılacak olan yatırımlarımızla da Türkiye Yüzyılı vizyonumuza yakışacak ülkemiz altyapısını, gelecek nesillerimize miras bırakacağız. Bu kapsamda, ülkemizin ihtiyaç duyduğu ulaştırma ve altyapı yatırımlarını önümüzdeki 30 yıl için planladık. Toplam 197 Milyar Dolar tutarında ilave yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımız, 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program hedeflerimiz doğrultusunda; Lojistik Sektöründe demiryolunun etkin bir şekilde kullanımını sağlayacağız. Mevcut 439 Km olan iltisak hattı uzunluğunu 2028 yılına kadar 663 Km’ye çıkartacağız.

2053 hedeflerimiz kapsamında, Demiryolu ve Haberleşme sektörlerine ağırlık vererek yatırımlarımızı sürdüreceğiz.

YATIRIM GERÇEKLEŞMELERİMİZ (2003-2023)

T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI 9 / 38

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri; Sözlerime Bakanlığımız uhdesinde yer alan 5 ana sektör özelinde performansımıza ilişkin veriler vererek devam etmek istiyorum. Ak Parti Hükümetlerimiz döneminde Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yaptığımız ulaştırma ve altyapı yatırımlarıyla;

Karayollarında;

 1.714 Km olan Otoyol ağımızı 3.722 Km'ye,

 6.101 Km olan Bölünmüş Yol ağımızı 29.283 Km'ye,

 50 Km olan Tünel Uzunluğunu 725 Km'ye,

 311 Km olan Köprü ve Viyadük uzunluğunu ise 765 Km’ye,

TAMAMLANAN ÖNEMLİ PROJELER VE SEKTÖREL

GELİŞMELER (21 YILLIK PROJEKSİYON)

T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI 10 / 38

Demiryollarında;

 10.948 Km olan Ağımızı 13.919 Km’ye,

 2.505 Km olan Sinyalli Hat Uzunluğunu 8.046 Km’ye,

 2.122 Km olan Elektrikli Hat Uzunluğunu 7.142 Km’ye

 Ülkemizi hızlı trenle buluşturarak Hızlı Tren Ağımızı 2.251 Km'ye

Havayollarında;

 26 olan Aktif Havalimanı Sayısını 57’ye,

 55 Milyon olan Havayolu Terminal Kapasitesini 337 Milyona,

 60 olan Toplam Yurtdışı Uçuş Noktasını 343'e,

 150 olan Uçak Sayısını 658’e

TAMAMLANAN ÖNEMLİ PROJELER VE SEKTÖREL

GELİŞMELER (21 YILLIK PROJEKSİYON)

T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI 11 / 38

Denizcilikte;

 152 olan Uluslararası Liman Sayısını 190’a

 190 Milyon Ton/Yıl olan Yük Elleçlemesini 543 Milyon Ton/Yıl’a

 8.500 olan Yat Bağlama Kapasitesini 25.038’e

 37 olan Tersane Sayısını 85’e

 8,9 Milyon Detveytton olan Türk Sahipli Filo Büyüklüğünü 45,7 Milyon Detveytton’a

Haberleşmede;

23 Milyon olan Mobil Abone Sayısını 91 Milyonun üzerine,

Nerdeyse sıfırdan Geniş Bant Abone sayısını 93 Milyon’a,

81.304 Km olan Fiber Hat Uzunluğunu 536 bin Km’ye çıkartarak ülkemizi kalkındırdık, milletimizin hayatını kolaylaştırdık.

TAMAMLANAN ÖNEMLİ PROJELER VE S

2053 yılına kadar da demiryolu hat uzunluğunu 28 bin 600 Km’ye yükseltmeyi planlıyoruz. Bakanlık olarak şehir içi raylı sistem taşımacılığına desteğimiz de devam ediyor. 12 ilimizde toplam 922 Km şehir içi raylı sistem hattı işletilmektedir. Bunun 395 Km’si de Bakanlığımızca yapılmıştır. Başta İstanbul olmak üzere İzmir, Ankara, Konya, Kocaeli, Kayseri, Gaziantep, Bursa, Erzurum ve Erzincan’da raylı sistem projelerimiz bulunuyor. Şu anda da Bakanlığımızca İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Konya olmak üzere 4 il’de 9 ayrı hat’ta toplam 119,5 Km’lik Kentiçi Raylı Sistem Hattı’nın yapımı devam ediyor. Toplam uzunluğu 374 Km olacak olan, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Ankara, Konya, Erzincan, Erzurum ve Trabzon illerinde de yeni kent içi raylı sistem hatlarımızın planlamasını yaptık

YATIRIMLARIMIZIN İNSAN, ÇEVRE VE REKABET ODAKLI

KAZANIMLAR

Ülkemiz geçtiğimiz yıl Avrupa ve Dünya Havalimanları toplam yolcu trafiği sıralamasında;

Avrupa ülkeleri arasında 3. sıraya, Dünyada ise 6. sıraya yükselmiştir. 34 Milyon olan Toplam Havayolu Yolcu sayısını; 2021 yılında pandemi şartlarına rağmen 128 Milyonun üzerine, 2022 yılında 182 Milyonun üzerine çıkardık. 2023 yılı sonunda ise yolcu sayımızın 216 Milyonu aşmasını bekliyoruz. 2022 yılı yolcu trafiği bazında ise 3 Havalimanımız Avrupa’da ilk 20’de, Dünya’da ise ilk 50’de yer almıştır.

İstanbul Havalimanımız Avrupa’da 1., Dünya’da 7. Sıradadır. Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri, Dünya’da ilk defa bir haberleşme kulesinden aynı anda 100 adet FM radyo yayını yapabilen Çamlıca Kulesiyle, bölgede ölçülen elektromanyetik alan değerini Avrupa Birliği için kabul edilebilir eşik değerin yaklaşık üçte birine indirerek 15 kat iyileşme gerçekleştirdik.

“Uzayda izi olanın, Dünya’da gücü olur” prensibiyle;

Yayıncılık ve internet erişimi hizmetleri noktasında, stratejik haberleşme sistemlerini sürekli güncelleyerek zamanın gereği olan yenilikleri vatandaşlarımıza dünya ile eş zamanlı olarak sunuyoruz. 2021 yılında TÜRKSAT 5A ve TÜRKSAT 5B uydularını aynı yıl içinde uzaya göndererek Türkiye’nin uydu haberleşme yeteneğini önemli ölçüde artırdık. Uydu hizmetlerimizle bölgemizde lider konumdayız. TÜRKSAT, Dünya’da uydu operatörleri arasında ilk 22’de yer alıyor. İlk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A ile uzay ve uydu teknolojileri alanında dijital bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. TÜRKSAT 6A’da hizmete alındığında diğer uydularımız ile kapsanmayan Güney-Doğu Asya gibi yeni coğrafyalara da hizmet sunarak bölgemizdeki lider konumumuzu daha da güçlendireceğiz.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, iklim krizinin ülkemiz ve dünyamız açısından verdiği olumsuz etkileri önemsiyoruz ve üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek için de azimle çalışıyoruz.

Planladığımız karbon yönetim projesiyle yatırımlarımızı değere dönüştürerek alternatif kaynak oluşturacağız. Gerçekleştirdiğimiz projelerin çevreye olan olumlu etkisini tespit etmek için emisyon azalımını hesaplıyoruz. Hayata geçirdiğimiz mega projeler ile yaklaşık 25 milyon ton karbondioksit emisyonunda azalıma bağlı olarak toplam 204 milyon dolar fayda sağladık'’

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }