Ödemiş Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Deveci, İzmir’in nadide ilçelerinden biri olan Ödemişin tarihini ve Ödemiş Süt Üreticileri Birliğinin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 1500 üyesine süt soğutma tankı ve süt analiz laboratuvarı ile hizmet verdiğini söyleyen Başkan Deveci, Birlik olarak, Toprak Mahsulleri Ofisinden temin ettikleri Dane Arpa ve Dane Mısır’ı Ofis depolarından alınıp Arpa ve Mısır Flake olarak olarak üretici adreslerine uygun fiyatla teslim ettiklerini söyledi.
Başkan Deveci açıklamasında şunları kaydetti:
Ödemiş; İzmir’in en uzak ilçelerden biridir. 133.000 nüfusa ve 1082 km yüzölçümüne sahiptir. Asırlık ağaçlar ve çam ormanları ile çevirili olan ilçe, İzmir’in Güneydoğusunda yer alır. Akdeniz iklimin etkisi altında olan Ödemiş dağlarının yüksek kesimlerinde, sayfiye olarak kullanılan yaylalar vardır. Başlıca akarsuyu Küçük Menderes Irmağıdır.
Ödemiş, İzmir’in en şirin ilçelerinden biridir. Şehrin diğer ilçeleri gibi tarihi yapılar ve alanlarla doludur. Ödemiş'te Gezilecek Yerler, genelde tarih sever gezginlerin beğeneceği gezi alanları ile ünlüdür. En sakin ve huzurlu ilçesidir diyebiliriz.
Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Ödemiş müzesi, Bedia Akartürk Müzesi, Gölcük Yaylası, Ödemiş Pazarı, Kadın el Sanatları Pazarı, Tarihi Arasta Çarşısı,125.Yıl Kültür Parkı, Lübbey (Hayalet)köyü, Bozdağ Kayak Merkezi, Aydınoğlu Hamamı, Son yıllarda Dizi ve Film yapımcılarının gözdesi haline gelen Aydınoğullları Beyliği başkenti buram buram tarih kokan Birgi beldesi ile günümüz gezginlerinin uğrak yeridir.
Ödemiş'in ekonomisi tarıma dayalı olup ilçe yüzölçümünün %36 si tarım arazisidir. 21 binden fazla aile tarımla uğraşmakta ve geçimini böylelikle sağlamaktadır. Başlıca tarım ürünleri patates, incir, zeytin, karpuz, kestane v.b . ürünlerin yetiştiği yöremiz verimli topraklara sahip olup, tarlalardan bir yılda üç ürün kaldırılabilmektedir. Ayrıca yöremiz meyve fidanı yetiştiriciliği ve süs bitkileri yetiştiriciliği alanlarında Türkiye ekonomisinde büyük bir paya sahiptir. Ödemiş’te üretilen bir diğer önemli ürün ise Ödemiş Deri Tulum Peyniridir. Tüm Ege bölgesinde enfes tadını bilmeyen yoktur.
İlçe'nin ilçe halkı tarafından "kumpir" olarak nitelendirilen sarı renkli patatesi sadece Ege Bölgesi'nde değil tüm Türkiye pazarlarında görülebilen en meşhur tarım ürünüdür.
İlçemizde Sığır Yetiştiriciliği en gelişmiş hayvancılık sektörüdür. Hem süt sığırcılığı hem de besi hayvancılığı gelişmiştir. 17.350 bin kayıtlı çiftçi ve günlük 1,500 tona ulaşan üretim performansıyla süt hayvancılığı ve ürünleri konusunda ülkenin en önemli merkezi haline gelmiştir. Türkiye’nin süt üretiminin %10 nu karşılayan İzmir’de, üretilen sütün % 25’i Ödemiş’ten karşılanmaktadır. Hayvancılığı ile gelişmiş olan ilçemiz “Küçük Hollanda“ olarakta bilinmektedir. Türkiye’nin ilçe bazında en çok süt üreten ilçesidir.
Ödemiş’in sanayi yapısı da tarımsal ve hayvansal hammaddelere dayalıdır. Ayrıca imalat sanayi içinde değerlendirilecek iş makineleri, çelik döküm, elektronik, süt ürünleri, plastik, ağaç ürünleri, zeytinyağı vb. fabrikalar ve işletmeleri bulunmaktadır. Sanayileşme yönünde yapımı bitme aşamasına gelen Organize Sanayi ile birlikte sanayileşme konusunda önemli adımlar atılmaktadır.
Birliğimiz 2006 yılında 51 kurucu üye ile kurulmuş; geçtiğimiz 16 yılsonunda 1500 üye ile bölgemiz üreticisine hizmet vermektedir. 2011 yılında İzmir Kalkınma Ajansının destekleri ile süt soğutma tankı ve süt analiz laboratuvarı alımı yapılmıştır. Aynı dönem içerisinde de süt analiz laboratuvarımız bölge sanayi ve üreticisine hizmet vermeye başlamıştır. 2013 yılında da iktisadi işletmemiz kurulmuştur. 2016 yılından itibaren işletmemiz bünyesinde Tarım Bakanlığının süt tozu alım projesi kapsamında Et ve Süt Kurumu ile yapılan anlaşma doğrultusunda bölgedeki Sütün toplanarak süt tozu ve krema üretimi gerçekleştirilmiştir. Bakanlığımızın destekleri doğrultusunda gerçekleştirilen projede Ödemiş ilçesi Süt Üreticileri Birliği olarak önemli bir performans sağlanmıştır.
2020 yılı ekim ayından itibaren Üretici talepleri doğrultusunda Toprak Mahsulleri Ofisinden temin ettiğimiz Dane Arpa ve Dane Mısır’ı Ofis depolarından alınıp Arpa ve Mısır Flake olarak üretici adreslerine uygun fiyatlı teslimi sağlanmaktadır.
Ayrıca 2021 yılında yayımlanan çiğ sütün sınıflandırılması analiz desteği kapsamında birliğimize ait laboratuvarda analizden yararlanmak isteyen tüm birlik ve kooperatiflerin süt analizleri yapılıp bakanlık sistemine kaydedilmiştir.
Birliğimiz Ödemiş ilçe merkezinde 1600 m² kapalı 400 m² açık alanda Süt Toplama merkezi ve Yem depoları ile üreticimize hizmet vermektedir.