Gıda

Et İthalatı Ne Kadar Sağlıklı? Alın Size Salmonella Hastalığı!

Et ve Süt Kurumu, yurt dışından ithal edilen bazı etlerde salmonella bakterisi görüldüğü iddialarını doğruladı. Ukrayna'da ithal edildiği öne sürülen etlerin imha edileceği açıklandı.

Abone Ol

ESK’nın yaptığı açıklamada, laboratuvar sonucu salmonella pozitif olan etlerle ilgili şunlar kaydedildi:

"Söz konusu etler komisyonumuz tarafından reddedilerek yüklenici kesimhane firmasına ihtarname çekilmiştir. Firma itirazları doğrultusunda etler dondurularak yediemin deposunda kontrollü şekilde muhafaza altına alınmıştır. Yapılan itirazlar değerlendirilmiş ve etlerin imhasına karar verilmiştir. İmha sürecinin tamamlanması için yüklenici firma temsilcisi beklenmektedir. Bahse konu ürünlerin herhangi bir şekilde üretimde kullanılması veya satışı söz konusu değildir. Kamu güvencesiyle yapılan et ve canlı hayvan ithalatının tüm süreçlerinde yüksek hijyen standartları uygulanmakta ve halk sağlığını korumak için gerekli tüm tedbirler alınmaktadır. Piyasa regülasyonunu etkisizleştirme ve dezenformasyon amaçlı haberlere itibar edilmemesini rica ediyoruz."

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun ithal edilen etlerde salmonella bakterisi tespit edildiği açıklamasına ilişkin tepkisini dile getirdi.

Gürer,  ‘’Ukrayna'dan getirilen 9 Mayıs 2024 tarihinde yapılan mikrobiyolojik analizlerde bir part üründe hijyen standartları aykırı sonuçlar elde edildiği ve bu etlerin imha edildiği belirtiliyor. 2016 yılında da benzer biçimde getirilen etlerin kullanıma uygun olmadığı ortaya çıkmış ama 2018'de imha edilebilmiştir.

Veteriner Sağlık Sertifikası anlaşması olan ve ithalata izin verilen ülkelerden et ithalatı gerçekleştirildiğini belirterek Gürer,  kesim yapılan tesislerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından görevlendirilen veteriner hekimler tarafından denetlendiğini, ülkemizin örf, adetlerine ve dini gerekliliklere uygun hijyenik şartları sağlayan, helal kesim sertifikası olan kesimhanelerin ülkemize ihracat için yetkilendirildiğini açıkladı.

İthalat sürecinde Et ve Süt Kurumundan iki veteriner hekim ile Tarım Ve Orman Bakanlığından en az iki veteriner hekim olmak üzere yetkilendirilmiş kesimhanelerde denetim ve kontrol amaçlı heyet görevlendirildiğini belirten Gürer,  ‘’Canlı hayvanın alımından itibaren kesim, et parçalama ve yükleme aşamalarının her safhasında muayene ve kontroller veteriner hekimlerin gözetiminde gerçekleştirilmektedir.’’ Dedi.

Sevkiyata ilişkin gerekli tüm evraklar tamamlandıktan ve araçlar veteriner hekimler tarafından mühürlendikten sonra sevkiyata izin verildiğinin altını çizen Gürer,  Ülkemize gönderilen etler gümrük kapısında gümrük veteriner hekimleri tarafından mevzuat doğrultusunda gerekli işlemler yapılıp analiz için numuneleri alındıktan sonra kombinaya sevk edilir.’’ Şeklinde konuştu.

Denetim sürecinin sağlıklı olup olmadığını sorgulan Gürer konuşmasına şöyle devam etti:

‘’Denetimler ne kadar sağlıklı? Yurt dışında bu etler kontrol ediliyorsa nasıl ülkemize giriş yapılıyor? Ülkemize giriş yapıldıktan sonra örnekleme usulüyle mi yapılıyor? Karkas etin dışında löp et geliyor. Löp etin en az üç aydan önce veterinerlerin ifadesiyle içeriği dahi belli olmuyor. Onun için et ithalatı sorunlu. Hijyen standartlarına uyulup uyulmadığı da kaygı verici bir durum. Bu işin çözümü kendi hayvancılığımızı geliştirmek, et ithalatı yerine ülkemizden et açığını giderecek çalışmaları gerçekleştirmektir."

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }