Gölü Ege Denizi’nden kopartan Menderes Nehri’nin taşıdığı sanayi artıkları durdurulamadı. Endüstriyel atıklar, çöpler, tarımsal ve kimyasal atıklar Bafa Gölü’ne akmaya devam etti.
Bu nedenle Bafa Gölü bugün can çekişme noktasına geldi. Gölün bu hale gelmesinde bürokrasinin katkısı var mı?
Tek kelime ile Evet.
Geçen hafta yazdım.
Meclis Dilekçe Komisyonu, Bafa Gölü’nü komadan çıkartmak için çözüm arayışına girdi.
Bu nedenle gölü kurtarmakla görevli Aydın ve Muğla’daki bürokratları Ankara’ya çağırdı, saatlerce dinledi.
Ancak, Bafa Gölü’nün iki il (Aydın-Muğla) arasındaki paylaşımında bile anlaşamayan bürokratların, gölün kurtarılması için “yeterli” ve “koordineli” çalışmadıkları tespit edildi.
Hatta milletvekilleri, bürokratları, “silkelenip kendinize gelin” diye de uyardı.
Bafa Gölü’nde balık ihracatı durdu!
Bafa Gölü, bürokrasiye nasıl kurban ediliyor? Bunun onlarca örneği var. Ama, Bafa Gölü’ndeki balık ihracatının, bürokrasi tarafından nasıl durdurulduğuna ilişkin “ibretlik” bir gerçeği sizinle paylaşacağım. Hem de yine ismini vermeyeceğim “sağ duyulu” bir bürokratın ağzından:
Efendim, Bafa Gölü’nde Yılan Balığı avlanır.
Sadece İspanya’da yaşayan Yılan balığının, Bafa Gölü’ne nasıl geldiği bilinmiyor. Ancak, Bafa Gölü’nün halen yeraltından Ege Denizi ile bağlantısı olduğu ve balığın da denizden geldiği söylenir.
Bafa Gölü’nden Yılan balığı ihracatı 2,5 yıl önce durduruldu. 350 balıkçı da 24 Nisan 2022 tarihinden bu yana gölde yılan balığı avlayamıyor.
Neden mi?
Çünkü gölde yılan balığı avcılığı yapmak için Bafa Gölü’nün kiralanması gerekiyor. Her önüne gelen Bafa’da balık avcılığı yapamıyor. Bafa Gölü kiralanamadığı için 28 aydan bu yana yılan balığı avcılığı da yapılamıyor.
Bafa Gölü’nü Tarım ve Orman Bakanlığı kiraya veriyor. Bakanlık gölü son olarak Serçin Su Ürünleri Kooperatifi’ne kiraladı. Kooperatifin kira sözleşmesi 24 Nisan 2022 tarihinde bitti.
“Sit Alanları Yeniden Belirlenecek”
Serçin Su Ürünleri Kooperatifi, Bafa Gölü’nü yeniden kiralamak için Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurdu.
Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı engel oldu. Bakanlık, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, “Sit alanlarının yeniden belirleneceği” gerekçesiyle Bafa Gölü’nün kiralanmasına izin vermedi.
Aradan yaklaşık 2,5 sene geçti. Bafa Gölü’nden yılan balığı ihracatı durdu. Avcılıkla geçimini sağlayan 350 balıkçı mağdur edildi.
Denizli Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’ndan Bafa Gölü ile ilgili karar henüz çıkmadı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın avcılık izni verebilmesi için Bafa Gölü’nü kiralaması gerekiyor. Gölü kiralayabilmek için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın izin vermesi bekleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü geçen süreçte, Denizli Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’na defalarca yazı yazarak, Bafa Gölü ile ilgili kararını sordu.
Ancak, koruma kurulu cevap bile vermedi. Bafa Gölü’nün kiralanması için halen izin çıkmadı.
Yılda, 40 ton balık ihracatının durmasının tek nedeni bu.
Peki, bu bürokrasi değil de ne?