Genel

Anadolu’nun Kadim Uygarlıkları Dünyaya Açılacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Geleceğe Miras Projesi ile arkeolojik kazı çalışmalarının hem bütçelerini hem de lojistiklerini tarihinde görülmemiş bir oranda artırıldığını belirterek, hedefin son 60 yılda Türkiye’de arkeolojiyle ilgili yapılanlara eş değer işi önümüzde ki 4 yılda tamamlayacaklarını ve bu dönemin “Türk Arkeolojisinin Altın Çağı” olacağını bildirdi.

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2024 yılı bütçesini açıkladı. Ersoy, 2024 yılı bütçesinin, bağlı ve ilgili kuruluşlar dahil 38 milyar 964 milyon 106 bin TL olarak öngörüldüğünün altını çizdi. Bu bütçenin, bağlı ve ilgili kuruluşlar dahil 26 milyar 945 milyon 819 bin TL’sinin cari bütçe, 12 milyar 18 milyon 287 bin TL’sinin yatırım bütçesi olduğunu ifade etti.

Arkeolojide yeni dönem

Arkeolojide yeni bir dönem başlattıklarını belirten Ersoy, “2023 yılında ‘Geleceğe Miras Projesi’ni hayata geçirdik. Bu proje kapsamında 2024 yılına kadar ülkemizdeki tüm arkeolojik kazıların bütçelerini ve lojistiklerini tarihinde görülmemiş bir oranda artırarak ekiplerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bu sayede arkeolojik alanlarımızdaki yapıları bilimsel veriler ışığında çok kısa sürelerde ayağa kaldırarak antik kentlerimize ve bulundukları bölgenin kültür ve turizm potansiyeline katma değer kazandıracağız.” ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy bu dönemin “Türk Arkeolojisinin Altın Çağı” olacağını bildirdiği konuşmasında, ‘’Hedefimiz, son 60 yılda Türkiye’de arkeolojiyle ilgili yapılanlara eş değer işi önümüzdeki 4 yılda tamamlamaktır. Bu dönem “Türk Arkeolojisinin Altın Çağı” olacaktır’ ’dedi.

Turizmde önemli başarılar

Turizmde önemli başarılar elde ettiklerini belirten Ersoy, “2023 yılı Ocak-Eylül döneminde ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı 45,2 milyon kişi olmuştur. Kişi sayısında olduğu gibi turizm gelirlerinde de ibre yine yükseliştedir. 2017 sonunda 65 dolar olan kişi başı gecelik gelir 2022 yılında 89 dolara, 2023 yılının ilk 9 aylık döneminde ise 100 dolara yükselmiştir. Bu, 2017 yılına kıyasla yüzde 55’lik artışa tekabül etmektedir. Turizm gelirimiz ilk 9 ayda 42 milyar dolar olup, Orta Vadeli Plan hedefi olan 55,6 milyar dolar ile de uyumlu şekilde gitmektedir.” dedi.

Ersoy, konuşmasında, 2022 yılında Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının bir önceki yıla göre yüzde 71 artış göstererek 51,4 milyon kişi olarak gerçekleştiğini, 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde ise bu sayının 45,2 milyon olduğunu belirtti.

Sürdürülebilir turizmde Türkiye öncü

Sürdürülebilir turizmde Türkiye’nin öncü bir ülke olduğunu vurgulayan Ersoy, “2022 yılında hazırladığımız ‘Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı’ da Konsey tarafından ‘tanınmışlık’ almaya hak kazandı. Program kapsamında 10 Kasım 2023 itibarıyla toplam 7.805 tesis belge almıştır. Hedefimiz, yeni sezona kadar ülkemizdeki tüm konaklama tesislerinin ‘Sürdürülebilir Turizm Belgesine’ sahip olmasıdır.” diye konuştu.

Kültürel mirasa kolay erişim

Tarihi ve kültürel mirasa kolay ve ucuz erişim sağlamak için çalışmalar yürüttüklerini belirten Ersoy, “1 yıl boyunca geçerli olan Müzekart ücretini, 2019’da 60 TL’ye sabitledik. Müzekart, Bakanlığımıza bağlı 350’den fazla müze ve ören yerine ve ayrıca Millî Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı 13 ziyaret alanına sınırsız giriş olanağı sağlamaktadır. 2023 yılı Ekim ayı itibarıyla müze ve ören yerleri ziyaretçi sayısı 23,5 milyondur.” dedi.

Kültür ve sanata yatırım

Kültür ve sanata yatırım yaptıklarını belirten Ersoy, “Yürüttüğümüz yoğun çalışmalar ile Bakanlığımıza bağlı halk kütüphanelerinin sayısını 1.285’e çıkardık. 2018 yılında yaklaşık 321 bin m2 olan kütüphane kullanım alanı 2023 yılı sonu itibariyle %59 artışla 510 bin m2’ye yükseltilmiş olacaktır. Hedefimiz kütüphane kullanım alanını önümüzdeki 5 yıl sonunda en az 800 bin m2’ye çıkartmaktır. Son 5 yılda oturma kapasitemizi 97 bin kişiden 135 bin kişiye, üye sayımızı 2.8 milyon kişiden 5.6 milyon kişiye ve kitap sayımızı da 19 milyon adetten 24 milyona adede yükselttik.” diye konuştu.

Sinema sektörüne destek

Sinema sektörüne de destek verdiklerini belirten Ersoy, “2023 yılı Kasım ayı itibarıyla; 155 sinema projesine 85 milyon TL, 84 sinema salonu işletmesine 15 milyon TL, yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen 95 kültürel ve sanatsal etkinliğe 52,5 milyon TL olmak üzere sinema sektörüne toplam 152,5 milyon TL kaynak aktardık. Bakanlığımızın desteği ile üretilen sinema filmleri 2023 yılında da ülkemiz sinema festivallerinin yanı sıra Cannes, Berlin, Venedik, Tokyo ve Toronto gibi dünyanın en önemli uluslararası film festivallerinde yer almış, ödüller kazanmış, Türk sinemasının ve ülkemizin tanıtımına katkı sağlamıştır. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında; Osmanlı’nın son dönemi, Cumhuriyet’in ilk yılları ve Atatürk'ün daha önce yayınlanmamış görüntülerinin de yer aldığı 918 belge filmi, “Film Mirasım” web sitesi ve mobil uygulaması üzerinden kamuoyunun erişimine sunduk.” dedi.

Uluslararası dizi ve TV içerik marketi

Uluslararası dizi ve TV içerik marketi için çalışmalar yaptıklarını belirten Ersoy, “Bu bağlamda çalışmalarına başladığımız uluslararası dizi ve TV içerik marketini, 2025 yılında sektör paydaşlarımızla beraber İstanbul’da düzenleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }