Öncelikle 9 günlük bir tatil başlıyor. Lütfen bulunduğu yerden başka bir yere gidecek olan varsa çok ama çok dikkatli olunmasını, yollarda trafikte kurallara riayet edilerek seyahat edilmesini bilhassa istiyorum. Lütfen hem kendimizi hem de başka insanları tehlikeye atmadan şu bayramı atlatalım.
İkincisi tabi en önemlisi cebimize göre bir kurbanlık bulabilecek miyiz? Sorusu.
Sanırım taban fiyat 5-6 bin TL’den başlıyor. Bunun ucu açık. Alınacak kurbanlık büyükbaş olursa bu rakam sanırım 10-15 bin liralara çıkacak, belki de daha fazla...
Bu nedenle maddi ve manevi değeri yüksek olan bu tür ibadetleri bu yıl yapmak isteyen kardeşlerimizin daha seçici olması gerekiyor.
Şimdi özellikle kurban seçerken öne çıkabilecek veya en azından aldatılmamamız için bazı ipuçlarını ve püf noktalarını bilmeniz yerinde olacaktır. Satın alınan kurbanlıkların kaliteli, sağlıklı ve kurban ibadetine uygun olması zorunludur.
Şimdi ilk endişemiz kurban edilecek hayvanın sağlığı. Yani bir hayvana baktığınızda gözleri canlı, kulakları dik, tüyleri parlak, ağzını sakız çiğner gibi hareket ettiriyor olması (geviş getirmesi) istenen özelliklerdendir. Siz bu sayılanları görüyorsanız hayvana sağlıklıdır diyebilirsiniz. Üstelik burnunun ucu terlemiş gibi ıslak görünüyor olmalı. Öte yandan, yukarıdakilerin dışında topallamadan yürümeli ve vücuduna ait uzuvları da(kulaklar, boynuzlar vb.) eksiksiz olmalıdır.
Yine koyun ve keçilerde, hayvanın beline dokunarak sırt ve bel bölgesinin etle dolu olduğunu hissetmeli ve bedendeki yağ ile kas kütlesinin dolgunluğuna özen gösterilmelidir.
Yılda bir kez ifa edilen bu ibadetin temel kurallarını bazen unutuyor olabiliriz. Hepimizin bildiği gibi koyun ve keçilerden kurbanlık alıyorsak en az bir yaşında veya bir yaşındaki gibi güçlü ve cüsseli olması yeterlidir. Ama bu özellik kesilecek sığır cinsi hayvanlar için farklıdır. Dini açıdan kesilecek sığırın en az 2 yaşında olması zorunludur. Şehirlerde yaşayan insanların birçoğu bu yaşı doldurup doldurmadığını bilmiyor olabilir. Bunu öğrenmek aslında çok kolaydır. Hayvanın ağzını açtırarak özellikle ineklerin üst çenelerinde diş olmadığından tamamen bakılacak yer alt çene olmalıdır. Alt çenenin önündeki iki kesici süt dişinin çıkmış, yerine yeni ve daha büyükçe olanların gelmiş olmasını görmek yeterlidir.
Süt dişlerin dökülerek yerine kalıcı dişlerin çıktığı bu ilk aşamaya halk dilinde "kapak atmış-kapak açmış" denilmektedir. Bu özellik hayvanın iki yaşını doldurduğunun bir göstergesidir. Eğer alınacak hayvan bu nitelikleri taşıyorsa gönül rahatlığıyla alınabilir bir kurbandır. Her ne kadar biz böyle yazsak da sizler yine bir bilen kişiyle seçim yapmanızda fayda vardır. Çünkü bu işlerde sizi yanıltmaya çalışanlar olabilecektir. Öyle ya, yaşı küçük olan hayvanların ön dişlerini penseyle çeken ve tonla yalan sözlere başvuran insanlar olduğunu da biliyoruz. Dikkatli olmakta fayda var.
Ayrıca atlanılmaması gereken bir konu da kulak küpeleridir. Hayvanları tanımlayan bu küpeler her iki kulağa da takılı olmalıdır. Ancak uzak illerden büyük şehirlere getirilen bu canlıların bazen küpeleri düşebiliyor.
Hayvanın nereden geldiğini ve kime ait olduğunu bulmak için, Tarım ve Orman Bakanlığının uygulamaya koyduğu küpe takip programını cep telefonunuza yükleyebilir, hayvanın kimliğini rahatlıkla görebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak, kurbanlık kesimini eğer kendiniz tecrübeli değilseniz lütfen yapmayınız. Sadece yetkili ve resmi kesime izin verilen yerlerde işin ehli olan kasapların desteğiyle bu ibadeti yerine getiriniz.
Şimdiden hepinizin Kurban Bayramını kutluyor, sevdiklerinizle nice bayramlar geçirmenizi diliyorum. İyi Bayramlar.