Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2019 yılında, 11 Kasım gününü "Milli Ağaçlandırma Günü" olarak ilan etmesinin ardından Türkiye, ağaçlandırma konusunda her yıl farklı rekorlara imza attı. 2022 yılında ise hedef bin 23 farklı bölgede tam 4 milyon fidanı toprakla buluşturmak.
11 Kasım Millî Ağaçlandırma Günü’nün bu yılki temasını, ‘Türkiye Yüzyılına Nefes’ olarak belirlendi. Bu yıl, 7’den 70’e milyonlarca fidan #TürkiyeYüzyılınaNefes olacak. 81 ilde etkinlik alanlarında tam 4 milyon fidan toprakla buluştu.
"11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü" etkinliği bu yıl, "Türkiye Yüzyılına Nefes" temasıyla, Ankara Atatürk Orman Çiftliği'ndeki Millet Ormanı'nda, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın katılımları ile düzenlendi.
Bakan Kirişci, etkinlikte, bu yıl bir ilke imza attıklarını dile getirerek, "Bugünü, ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi, Türk Devletleri Teşkilat Mensubu Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ile gözlemci üyeler Macaristan ve Türkmenistan'da aynı anda kutluyoruz. Şu an Özbekistan'da bu heyecanı bizimle paylaşan, başta sayın Cumhurbaşkanı'mız olmak üzere, Türk Devletleri Teşkilatına ve üye ülkelerin saygıdeğer başkanlarına şükranlarımı arz ediyorum." dedi.
"Türkiye Yüzyılını nakış nakış işleyeceğiz"
Kirişci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "Türkiye Yüzyılı" vizyonunun, küresel riskleri hesap ederek, şahlanışlarını geleceğe taşıyacakları bir dönemi ve vizyonu içerdiğini söyledi.
Bakanlığa bağlı ve ilgili tüm kurumlarla, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılı hedeflerini belirlediklerini belirten Kirişci, "İnanıyoruz ki Türkiye Yüzyılı, tarım ve ormancılığın da yüzyılı olacaktır. Bu bağlamda, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nü, Türkiye Yüzyılı'nın gençlerine karşı sorumluluğumuzu hatırlama ve hatırlatma günü olarak da değerlendiriyoruz." dedi.
Bakan Kirişci, Milli Ağaçlandırma Günü'nün bu yılki temasını "Türkiye Yüzyılına Nefes" olarak tespit ettiklerini kaydederek, bugün dikecekleri her fidanın, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına nefes olacağını söyledi.
Çok yakında açılışını yapacakları AOÇ Millet Ormanı'na da değinen Bakan Kirişci, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu ormanı, hiçbir ticari işletmenin bulunmadığı bir yeşil alan olarak tasarladık. Artık insanımız bu alanları sosyalleşmek için değil, kendisiyle baş başa kalabilmek, doğayla bütünleşmek, tazelenmek ve güvenle sp "11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü" etkinliği bu yıl, "Türkiye Yüzyılına Nefes" temasıyla, Ankara Atatürk Orman Çiftliği'ndeki Millet Ormanı'nda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın katılımıyla yapıldı.or yapabilmek için kullanıyor. Biz de bu ormanı, sadece yürüme ve bisiklet parkurları şeklinde vatandaşımızın hizmetine sunacağız. AOÇ Millet Ormanı, Ankaralı hemşehrilerimize hayırlı olsun. Burada, 100 bin fidanla, 2023 metrekarelik dev bir Türkiye Yüzyılı logosunu resmettik. Ülke genelinde de her ilimizde Türkiye Yüzyılı logolarının yer aldığı ağaç desenleri oluşturuyoruz. Böylece Yeşil Vatan'ımıza, Türkiye Yüzyılını nakış nakış işlemiş olacağız."
"Orman varlıklarını 2,3 milyon hektar artırdık"
Kirişci, son 20 yılda Cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırma seferberliğini ortaya koyduklarını belirterek, 2002'den bu yana 6 milyar fidanı toprakla buluşturarak orman varlıklarını 2,3 milyon hektar artırdıklarını dile getirdi. Ülke olarak, ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da birinci, dünyada dördüncü sıradayız. 2053 net sıfır emisyon hedefi ile yeşil kalkınma devrimi vizyonu kapsamındaki çalışmalar, önümüzdeki sürece ilişkin gündem maddelerimiz arasındadır. 1970'li yıllarda yıllık 500 milyon metreküp toprağımız erozyonla yok olup gidiyordu. Bugün ise büyük gayret ve emeklerle bu miktarı 154 milyon metreküpe kadar düşürdük, daha da düşüreceğiz. Çünkü artık bir karış dahi toprak kaybetmeye tahammülümüz yok."
İnsan hayatında 6 bin çeşit kullanım alanı olan odunun ham maddesini karşılayan ormanların, insanların geçimlerini de sağladıkları bir sektör olduğunu belirten Kirişci, ormanların, aynı zamanda tarıma ve ekonomiye katkılarıyla milli servet niteliği taşıdığını vurguladı.
Kirişci, 20 yıl önce sadece 31 bin ton olan odun dışı orman ürünleri üretimini, bugün 1 milyon tona çıkardıklarının altını çizerek, "Bugün, dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ı ülkemiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Son 20 yılda orman köylerinde yaşayan 263 bin aileye 6 milyar lira kredi ve hibe desteği sağladık. Sadece bu yıl 400 milyon lira aktardığımız orman köylülerimizi, 2023 yılında 1 milyar lirayla desteklemeyi hedefliyoruz." dedi.