Türk Tarımının
Dergisi Sesi Habercisi
TMO, fındık lisanslı deposu üzerinden 82 bin 752 kilogram karşılığı 64 Elektronik Ürün Senedi alımı yaptı.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), Giresun Ticaret Borsasınca (GTB) hayata geçirilen Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası projesi ile lisanslı depo üzerinden 12 Ekim’de, 64 Elektronik Ürün Senedi alımı gerçekleştirdiği bildirildi.
GTB’den yapılan yazılı açıklamada, TMO’nun lisanslı depo üzerinden 22 Eylül’den itibaren salı ve perşembe günleri işlem gerçekleştirdiği belirtildi.
Buna göre ofisin 12 Ekim’de 82 bin 752 kilogram karşılığı 64 Elektronik Ürün Senedi alımı yaptığı ifade edilen açıklamada, ofisin fındık lisanslı deposu üzerinden aldığı fındığın kilogramına, randımanına göre 10,10 ile 11,70 lira arasında fiyat verdiği kaydedildi.
Açıklamada, TMO’nun 12 Ekim’deki senet alımlarının maliyetinin 899 bin 150 lira olduğu vurgulandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Bugün karar aldık. Artık 40’ın altındaki randımanlı fındıkları da alacağız. Üreticinin hep yanında olacağız” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, Ankara Ticaret Odasının (ATO) düzenlediği “Sürdürülebilir Besicilik Paneli”ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Fakıbaba, “İthalat hepimizi üzüyor. Biz 2002 yıllarında birbirimize yeterken niye 2017’lerde yetmemeye başladık. O zaman nüfusumuz azdı, kişi başına düşen kırmızı et kilogramı azdı. Refah seviyesi ve nüfus arttıkça yetmemeye başladı. Aynı oranda üretim de olmadı. Et ve Süt Kurumunun sadece düzenleme ve denetleme görevi yapması doğrudur. Besicilik hayvanı bence Et ve Süt Kurumunun getirmemesi lazım. Elinde karkas et olması lazım ve gerektiğinde piyasaya hızlı bir şekilde karkas etle müdahale etmesi lazım. Müdahale etmesi gerekir mi? Gerekmez. Etik kurallar içerisinde üretici ile sanayici birbirleriyle iyi anlaştıkları takdirde, et fiyatları iyi olduğu takdirde Tarım Bakanlığının başka işi yok niye et alsın, et satsın. Tarım Bakanlığı, bir üniversite gibi sanayicisine öğretmesi lazım. Bunu diğer ülkelerde nasıl yapıyorlar” dedi.
“Tarım Bakanlığı olarak hiçbir zaman ete, süte, buğdaya müdahale etme niyetinde değiliz” diyen Fakıbaba, fındıkta yeni bir düzenleme yapıldığı müjdesini vererek, “Geldiğim günden beri etle ve fındıkla uğraşıyorum. Ben isteyerek mi uğraşıyorum? Bunların artık normal piyasada yerine oturması lazım. Fındıkla ilgili bugün yeni bir düzenleme yapıyoruz. Fındıkta 40 ve 40’ın üzerindeki randıman alınıyor. Fırsatçılar. Açık ve net konuştuğum zaman ‘sen niye böyle konuşuyorsun’ diyorlar. Şimdi 39-38 olunca 6-7 liradan üreticinin elinden alıyorlar. Bu adam bu kadar emek vermiş, alın teri dökmüş. TMO yüzde 40’ın altında almıyor diye bu üreticinin elinden 6-7 liraya mal toplamak vicdanen senin işine geliyor mu? 7 liraya alıyor, Giresun fındığını karıştırıyor ve tekrar onu TMO’ya 10 liraya satıyor. Bugün karar aldık. Artık 40’ın altındaki randımanlı fındıkları da alacağız. Üreticinin hep yanında olacağız. Samimi ve dürüst iş adamı benim canımdır, onun yanında olacağız, üreticinin, tüketicinin, 80 milyon ailemin yanında olacağım” diye konuştu.
Aile çiftçiliğine geçileceğini kaydeden Fakıbaba, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bunların baş patronu kadınlar olacak. Analarımız, eşlerimizin bizlerin her şeyi değil mi? Başarılı erkeğin yanında başarılı bir kadın vardır. Eğer bu kardeşiniz başarılıysa bu başarımın yüzde 51’i benim eşime aittir.”
Tarımda sulamanın önemine dikkat çeken Fakıbaba, suyun iyi kullanılması gerektiğini, suyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Su olmadığı takdirde otun olmayacağını, otun olmadığı takdirde ise etin ve sütün olmayacağını belirten Fakıbaba, “Suyu akıllı bir şekilde toprakla buluşturacaksınız. Eğer bir işi yapıyorsak en iyisini yapacağız, işimize aşık olacağız. O suyun eğitimini biz vermemişiz. Çiftçiye bilgiyi verdikte çiftçi mi kullanmadı. Biz suçlu değil miyiz? Bu konuda sivil toplum örgütleri, DSİ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve üniversiteler suçludur” diye konuştu.
TMO, daha önce açıklanan takvim doğrultusunda Ordu’da fındık alımına başladı.
Ordu’nun Altınordu ilçesine bağlı Karapınar Mahallesi’nde depo kiralayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), daha önce randevu verdiği üreticilerden Giresun kalite fındığın kilogramını 10,5, levant kalite fındığın kilogramını ise 10 liradan almaya başladı.
İlk gün 50 üretici tarafından TMO’ya fındık verilirken, üreticiler tarafından 500 kilogram ile 5 ton arasında fındık satışı yapıldı.
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, TMO’nun Ordu’da daha önce verdiği takvim doğrultusunda ürünleri almaya başladığını belirterek, “Şu anda TMO’nun fındık alımı yoğun şekilde devam ediyor. İlk gün olmasına rağmen herhangi bir sıkıntının da yaşanmadığını gözlemledik. Her şey profesyonel şekilde yürütülüyor. TMO bu konudaki tecrübesini bir kez daha göstermiştir.” dedi.
Tüm üreticilerin rahatlıkla TMO’ya fındıklarını getirebileceklerini vurgulayan Akarsu, piyasanın dengelenmesi açısından Toprak Mahsulleri Ofisinin varlığının kendile için çok önemli olduğunu söyledi.
Bu yıl da fındık alımı yapacaklarını bildiren FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, “Üreticimizin getireceği tüm fındığa talibiz, 15 bin tonun üzerine çıksak da yine de hedefimize ulaşmış oluruz” dedi.
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, 2017 ürünü fındık alımı için piyasaya gireceklerini bildirdi.
Bayraktar yaptığı açıklamada, birliğin yeniden yapılandırma sürecini tamamlamasının ardından, 2013 yılından itibaren yeniden piyasaya girerek fındık alımı yaptığını söyledi.
Her yıl bir önceki yıla göre biraz daha fazla fındık almayı, biraz daha büyümeyi hedeflediklerini belirten Bayraktar, bu anlamda 2016 ürünü alım sezonunun kendileri açısından olumlu geçtiğini vurguladı.
Bayraktar, 2016 ürünü fındık alımında hedeflerine ulaştıklarını dile getirerek, “FİSKOBİRLİK her geçen yıl daha da iyiye gidiyor. Bunu her yıl yaptığımız alım miktarı ve büyüme hedeflerimizden görmek mümkün. 2016 ürünü için 10 bin ton hedefimiz vardı. Bu rakamın üzerine çıkarak hedefimizi aştığımızı söyleyebilirim.” dedi.
Üretici ve üreticinin beklentileri açısından 2016 sezonunun olumlu geçmediğine işaret eden Bayraktar, “Çünkü piyasa tekelleşti. Kendi kurallarını belirledi, hal böyle olunca da üreticinin beklentileri rekoltenin azlığına rağmen karşılanamadı. Fiyat beklentilerin altında oldu. Piyasada müdahale ve stok kurumu olmadığı müddetçe, piyasada tekelleşme hızla ilerliyor. Bu durum geçen sezon daha bariz ortaya çıktı.” ifadelerini kullandı.
‘FİSKOBİRLİK piyasada aktörlerden birisi’
Bayraktar, FİSKOBİRLİK’in piyasada aktörlerden birisi konumuna geldiğini, üretici için pazarın yanı sıra ikinci bir alternatif olduğunu kaydetti.
Alım fiyatlarını pazarda günlük oluşan rakamların biraz üzerinde tuttuklarını anlatan Bayraktar, “Bir kısım bölgelerde bu çok etkili oldu, özellikle batı bölgesinde Kocaeli’de, Karasu’da ve bazı bölgelerde. FİSKOBİRLİK, piyasada üretici için alternatif oldu. Üretici, pazarın yanı sıra birlikteki fiyata da bakarak ürününü değerlendirdi.” diye konuştu.
‘Birlik 2017 ürünü fındık alımına hazır’
Lütfi Bayraktar, 2017 ürünü fındık alımı için piyasaya gireceklerini belirterek, geçmiş yıllarda olduğu gibi peşin ve emanet sistemleriyle fındık alacaklarını söyledi.
Alımlar için tüm hazırlıkların tamamlandığını ve hasadın başlamasının ardından belirleyecekleri tarihlerde sezonu açacaklarını ifade eden Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üreticimizin getireceği tüm fındığa talibiz, 15 bin tonun üzerine çıkarsak da hedeflerimize ulaşırız. İhtiyacımız kadar fındığı alırsak kendimizi başarılı görürüz. Bize 15-20 bin ton fındık lazım. Dediğim gibi bize getirilecek her fındığa talibiz.”
Bayraktar, piyasa şartlarının üzerinde peşin sistemle fındık alacaklarını açıklayarak, emanete ürün bırakmak isteyenlere de depolarının kapılarının sonuna kadar açık olduğunu bildirdi.
Üreticinin birliğe daha fazla destek olması durumunda FİSKOBİRLİK’in piyasadaki etkinliğini artıracağını ifade eden Bayraktar, çiftçilerden bu yönde destek istedi.
Türkiye'de, 1 Eylül 2016’da başlayan, 2016-2017 sezonun 9 ayında, serbest piyasada yaklaşık 401 bin 845 ton kabuklu fındık satıldı.
Ordu Ticaret Borsasının resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre, üreticiden tüccara en fazla fındık satışı Sakarya'da gerçekleştirildi.
Sakarya'da üreticiler tarafından piyasaya toplam 107 bin 892 ton kabuklu fındık satıldı, bu ili 84 bin 533 tonla Ordu, yaklaşık 55 bin tonla Düzce izledi.
Giresun'da 40 bin 664 ton, Trabzon'da 40 bin ton fındığın serbest piyasada satışı gerçekleştirilirken diğer il ve ilçelerde pazara indirilen fındık miktarı şöyle:
Çarşamba - 28 bin 439 ton
Ünye - 11 bin 261 ton
Fatsa - 11 bin 860 ton
Akyazı - 9 bin 964 ton
Samsun - 6 bin ton
Terme - 3 bin 746 ton
Rize - bin 410 ton
Kastamonu - 585 ton
İstanbul - 340 ton
Bafra - 16,7 ton
İtalya'da üretim düşecek
Türkiye'den sonra en çok fındık üreten ülke olarak İtalya'nın 2017-2018 sezonunda fındık üretimi düşecek. INC'nin değerlendirmesine göre 2016-2017 sezonunda 130 bin ton olan İtalya'nın kabuklu fındık üretimi 2017-2018 sezonunda 100 bin tona düşecek.Tek elden rekolte kararı delindi
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, fındık rekoltesi üzerinden yapılan spekülasyonları önlemek amacıyla geçen yıl "rekoltenin tek elden ve bakanlık tarafından açıklanacağını" söylemişti. Bakanlığın kararı doğrultusunda Ziraat Odaları, ihracatçılar rekolte tahmini açıklamadı. Bu yıl ise bakanlık rekolte tahmin çalışmalarını sürdürürken Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC)'nin Türkiye rekoltesini de içeren dünya rekoltesini açıklaması bakanlığın "tek elden rekolte açıklama" kararının delinmesine yol açtı. Edinilen bilgilere göre, Hindistan'da yapılan INC Kongresi'nde rekolte konusunda Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi ihracatçılar rekolte konusunda fikir ayrılığı yaşadıkları ve bunun önümüzdeki günlerde tartışmalara yol aşması bekleniyor.Bakanlık doğru tahmin yapamadı
Fındık sektörü temsilcileri, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın geçen yıl yaptığı rekolte tahmininin yanlış olduğunu belirterek: "Bakanlık düşük rekolte tahmini yaptı. Fakat üretim daha fazla olunca, fiyat düştü. Toprak Mahsulleri Ofisi piyasaya müdahale etmek zorunda kaldı. Bu yıl aynı yanlışın yapılmaması gerekir dedi.TMO, fındık üreticilerinin yaşadığı fiyat sorunu için 10 yıl aradan sonra devreye girme kararı aldı. 500 binin üzerindeki fındık üreticisi bulunan Türkiye’de, fındık fiyatının oluşturulmasındaki sıkıntıyı gidermek için TMO piyasayı regüle etmek için devreye girecek.
2016 yılı ürünü fındık 12 lira civarında seyrederken, bu fiyatın 10 liranın altına düşmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını harekete geçirdi.
TMO’nun yeniden fındık alım satımıyla görevlendirilmesini öngören Bakanlar Kurulu Kararı hazırlanarak, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar kuruluna sunuldu. Sunulan bu kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla TMO yeniden fiyat belirleme konusunda görevli konuma geçti. TMO bir fiyat açıklayarak fındık piyasasına doğrudan giriş yapacak. Böylece TMO, 10 yıl aradan sonra fındık piyasasında somut bir oyuncu olarak tekrar yerini almış olacak.
Fındık piyasasına ilişkin hazırlıklarını sürdüren TMO elektronik ortamdaki altyapısını tamamladı. Ofis bünyesinde Fındık İşleri Daire Başkanlığı oluşturuldu ve başkanlığa Taner Sendiç atandı.
TMO’nun sahadaki en büyük destekçisinin Tarım Kredi Kooperatifleri’nin olması ön görülüyor. Buna göre, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçiler TMO’nun alım esaslarını belirlemesinin ardından başvurularını Tarım Kredi Kooperatifleri ya da TMO’nun belirleyeceği noktalara yapacaklar.